Program poludnevnog boravka

Dječji dom “Tić” Rijeka je javna ustanova socijalne skrbi koja pruža psihosocijalnu pomoć i usluge dnevnog boravka korisnicima bez odgovarajuće roditeljske skrbi, korisnicima bez roditelja ili korisnicima koje roditelji zanemaruju ili zlorabe svoje roditeljske dužnosti ili je to iz drugih razloga u interesu djeteta.

Osnivač Doma je Grad Rijeka, a sva sredstva za financiranje rada osigurana su iz proračuna Grada Rijeke te jednim dijelom Primorsko-goranske županije i Ministarstva socijalne politike i mladih.

Sve su usluge za korisnike besplatne.

U "Tiću" je zaposleno:

 • ravnateljica (psiholog)
 • 2 psihologa
 • 1 socijalni radnik
 • 2 odgajatelja (psiholog i pedagog)
 • 1 predškolski odgajatelj
 • 1 administrativni referent
 • vanjski suradnici –  psihijatar i pedijatar.

 

 

Djeca se u poludnevni program upućuju rješenjem centra za socijalnu skrb. Ustanova može istovremeno primiti u poludnevni program maksimalno 25 djece, a za svako se dijete, obzirom na poteškoće koje ima, nakon timske opservacije i obrade planira:

   

 1. individualni stručni tretman – provode ga psiholozi

 2. grupni stručni tretman – odvija se kroz programe namijenjene djeci žrtvama seksualnog, emocionalnog ili fizičkog zlostavljanja i/ili zanemarivanja, djeci razvedenih roditelja, žrtvama nasilja u obitelji, vršnjačkog nasilja (bullyinga), djeci naglašenog agresivnog ponašanja, programe za razvijanje socijalnih vještina te za pomoć u učenju. U radu s djecom koriste se različite kreativne tehnike: igra, crtež, glina (prikaz rada s djecom kroz keramičarsku radionicu) i druge.

 1. stručni rad s roditeljima i/ili skrbnicima - Obzirom da obitelj ima središnje mjesto u životu svakog čovjeka važna je suradnja s roditeljima koja se ostvaruje kroz uključivanje roditelja u individualno savjetovanje i grupne programe savjetodavnog i suportivnog karaktera ("škole za roditelje").

 2. AKTIVNOSTI U SLOBODNO VRIJEME  

  Kako bi djeca uključena u poludnevni program „Tića" kvalitetno provodila svoje slobodno vrijeme, organizirane su razne aktivnosti u suradnji s drugim institucijama.

  o Badminton -  Tijekom ožujka 2011. godine ostvarena je suradnja s Badminton klubom Sušak koji je korisnicima poludnevnog programa „Tića“ omogućio kontinuirano treniranje badmintona, a uz stručno vodstvo trenera Ede Hržića. Od početka školske godine 2012. djeca redovito odlaze na treninge, što pridonosi njihovom razvijanju motoričke spretnosti (koordinaciji pokreta, snazi, brzini..), ali i razvoju socijalnih vještina kroz druženje s drugim polaznicima.

  Ova je suradnja uvelike doprinijela bogatstvu i raznolikosti sadržaja poludnevnog boravka, a na veliko oduševljenje djece i roditelja.

  o Terapijsko jahanje - U ožujku 2012. godine uspostavljena je suradnja s Udrugom za terapijsko jahanje Pegaz RijekaCilj ove suradnje je uključivanje djece korisnika poludnevnog programa „Tića“ u terapijsko jahanje, a u svrhu pomoći u prevladavanju emocionalnih poteškoća i postizanja pozitivnih učinaka na psihofizičkom planu. Svake srijede organiziran je odlazak 6 korisnika u popodnevnim satima, u pratnji naših djelatnika. Terapijsko jahanje je skupni pojam za sve aktivnosti upotrebe konja u radu s djecom s poteškoćama u razvoju i osobama s invaliditetom u okviru medicinske i psihosocijalne rehabilitacije te pedagoškog procesa. Primjenjuje se kod različitih stanja i/ili dijagnoza kod djece. O njenim pozitivnim učincima na psihofizičkom planu korisnika svjedoče brojne znanstvene studije i istraživanja.

 • Odlasci u kino i kazalište - Uspostavom suradnje s Art kinom Rijeka i HNK "Iva pl. Zajc" korisnici poludnevnog boravka imaju priliku obogatiti svoja iskustva uživanjem u aktualnim predstavama i projekcijama. Kako najčešće nemaju naviku i/ili mogućnost odlazaka u kazalište i kino odlasci u organizaciji "Tića" su dragocijena nadopuna razvoju interesa i opće kulture.

 • Tijekom prethodnih godina "Tić" je uspostavio suradnju  i s Učeničkim domom Podmurvice i sa Zajednicom tehničke kulture Rijeka. Tako su korisnici poludnevnog boravka tijekom dvije godine redovito odlazili igrati stolni tenis u sportsku dvoranu učeničkog doma te su sudjelovali u modelarskim radionicama CTK-a. Kako se mijenjala struktura korisnika i njihovi interesi, trenutno ne odlaze na navedene aktivnosti no otvorena je mogućnost nastavka suradnje u budućnosti.

 

Kratki dokumentarni film o "Tiću" možete pogledati ovdje.

 
© 2010 TIĆ - zaštita djece od zlostavljanja i zanemarivanja | Izrada web stranice: NEON STUDIO