Obilježen Nacionalni dan borbe protiv nasilja nad ženama

Dana 22. rujna 2016.g. u organizaciji Riječke mreže za pružanje psihosocijalne potpore žrtvama nasilja, a u suradnji s Odjelom prevencije Policijske uprave primorsko-goranske nizom je manifestacija obilježen Nacionalni dan borbe protiv nasilja nad ženama. Puštanjem crnih balona pet minuta nakon dvanaest sati naglasila se potreba za pravovremenim reagiranjem i brigom za žene žrtve nasilja. U događanju su sudjelovale Kristina Rukavina , socijalna radnica, i Iris Antolović, psihologinja u „Tiću“ kao i mnogobrojni predstavnici insitucija i udruga koje brinu o žrtvama nasilja.

Neformalnu Riječku mrežu za pružanje psihosocijalne potpore žrtvama nasilja čine, Centar za participaciju žena u društvenom životu, Centar za socijalnu skrb Rijeka - podružnica Obiteljski centar, Dječji dom "Tić" Rijeka, Odjel za podršku žrtvama i svjedocima Županijskog suda u Rijeci, SOS Rijeka – centar za nenasilje i ljudska prava, "Sv. Ana" – Caritasov dom za žene i djecu i Udruga za zaštitu obitelji – Rijeka (U.Z.O.R.). Ovoj akciji kojom se želi senzibilizirati društvo za problematiku nasilja nad ženama te poslati jasne poruke da se nasilje nad ženama ne smije tolerirati pridružio se i riječki gradonačelnik Vojko Obersnel.

Nacionalni dan borbe protiv nasilja nad ženama obilježava se od 2004. godine kada ga je Hrvatski sabor proglasio u spomen na tri ubijene žene na zagrebačkom Općinskom sudu 22. rujna 1999. godine. Tijekom brakorazvodne parnice Mato Oraškić ubio je suprugu Gordanu Oraškić, njezinu odvjetnicu Harju Prohić i sutkinju Ljiljanu Hvalec te teško ranio zapisničarku Stanku Cvetković. Osuđen je na maksimalnu kaznu zatvora od 40 godina.

 
© 2010 TIĆ - zaštita djece od zlostavljanja i zanemarivanja | Izrada web stranice: NEON STUDIO