Ambasadori „Tića“ obilježili Svjetski dan prevencije zlostavljanja djece (19.11.)

Dana 18. studenog 2016. godine ambasadori "Tića" sudjelovali su u interaktivanoj edukativnoj radionici na temu vršnjačkog nasilja u okviru koje su aktivno promišljali o ulogama različitih sudionika u vršnjačkom nasilju (nasilnik, žrtva, promatrač, nastavnik, roditelj, i drugi). Svoje su viđenje iskazali kroz lutkarske predstave koje su popratili koordinatori u školama i predstavnici medija. Ovom su aktivnošću ambasadori "Tića" doprinjeli podizanju svijesti o štetnosti svakog nasilja, afirmirajući pozitivne oblike ponašanja djece i mladih.

Obilježavanje Svjetskog dana prevencije zlostavljanja djece pokrenula je UN-ova partnerska organizacija Women's World Summit Foundation - WWSF, kako bi pridonijela jačanju svijesti o štetnosti svakog nasilja nad djecom i potrebi njegova sprečavanja. U ovogodišnjoj kampanji sudjelovalo je 78 organizacija iz preko 43 zemalja svijeta.
Kao doprinos kampanji „Tić“ proveo interaktivnu edukativnu radionicu s ambasadorima „Tića“ na temu vršnjačkog nasilja. Kroz sudjelovanje na ovoj aktivnosti, ambasadori su aktivno promišljali o ulogama različitih sudionika u vršnjačkom nasilju (nasilnik, žrtva, promatrač, nastavnik, roditelj, i drugi) te su kreirali lutkarske predstave kroz koje su predstavili svoje viđenje navedenih uloga i mogućnosti njegovog rješavanja i sprečavanja uz pomoć roditelja, učitelja i drugih odraslih. Pri tome su pokazali svoju veliku kreativnost i znanje. Kao polazište za kreiranje lutkarskih predstava korištena je priča odn. knjižica „Gdje se gasiš?“ koja progovara o temi vršnjačkog nasilja, a namijenjena je osnovnoškolskoj djeci.
Sve četiri predstave popratili su koordinatori u školama i predstavnici medija.
Na kraju provedene aktivnosti ambasadori su dobili zadatak da, u dogovoru sa koordinatorima u svojim školama, prezentiraju knjižicu „Gdje se gasiš?“ učenicima mlađih razreda svoje škole te nas kratko izvjeste o provedenom. Svaka škola je dobila jedan primjerak knjižice koja se može preuzeti i u e-obliku na web strani „Tića“.

Ovom su aktivnošću ambasadori "Tića" doprinjeli podizanju svijesti djece, roditelja te stručne i šire javnosti o štetnosti svakog nasilja, afirmirajući pozitivne oblike ponašanja djece i mladih.

 
© 2010 TIĆ - zaštita djece od zlostavljanja i zanemarivanja | Izrada web stranice: NEON STUDIO