O nama
Donacije u 2012.g.
Više...
 
Škola za razvedene roditelje – program psihološke podrške razvedenim roditeljima

Svi roditelji trebaju potporu. Većini roditelja, osobito u razdobljima kriza, nedostaju znanje i vještine za postizanje"dobrog roditeljstva". "Škola za razvedene roditelje" je program psihološke podrške namijenjen svim roditeljima koji su razvedeni ili je proces razvoda braka u tijeku. Kontinuirano se provodi od 2007.g., dva puta godišnje. Cilj programa je olakšati prilagodbu djece i roditelja na nove životne okolnosti, pomoći u smanjivanju opterećenja uvjetovanih rastavom uz jačanje roditeljske kompetencije u odgoju, a time i osjećaja zadovoljstva roditeljskom ulogom.

Program uključuje mogućnost razmijene iskustava u grupi te pružanje teorijskih znanja i informacija:

  • o različitim, djeci relevantnim, aspektima razvoda braka
  • utjecaju razvoda na razvoj djece i upoznavanje s promjenama u djetetovu doživljavanju sigurnosti zbog rastave roditelja
  • prepoznavanje  i razumijevanje dječjih reakcija te specifičnih potreba tijekom i nakon razvoda
  • razvijanje roditeljskih vještina pomoći djeci da se prilagode na nove životne okolnosti
  • upoznavanje s opasnostima nenamjerne promjene stila i roditeljskih postupaka
  • upoznavanje s važnošću drugoga roditelja za dijete te razvijanje vještina konstruktivnog zajedničkog roditeljstva nakon rastave.

Program je besplatan, održava se tijekom pet susreta, a svi polaznici po završetku dobivaju pisane materijale koji objedinjuju teorijska znanja dobivena tijekom trajanja programa. Za djecu sudionika Škole paralelno se odvijaju kreativne radionice, a svima je  ponuđena mogućnost individualnog psihološkog savjetovanja. 

 
Donacije od 2007 - 2011.g.
Više...
 
Ja, mama i tata – zajedno dva sata

"Ja, mama i tata  - zajedno dva sata" ciklus je od pet radionica namijenjenih djeci predškolskog i nižeg školskog uzrasta te članovima njihove uže obitelji (roditeljima i skrbnicima). Na istima se roditeljima pružaju informacije, znanja, vještine i podrška u ispunjavanju njihove roditeljske uloge, a poseban naglasak stavljen je na pozitivnoj interakciji i kvalitetnom vremenu roditelja i djeteta. Svaki susret je usmjeren na jedno od važnih područja roditeljstva:

·         “Ja mama i tata i naše potrebe” je radionica na kojojroditelji imaju priliku upoznati se s načinima na koje, kroz igru i zajedničke aktivnosti, mogu ostvariti svoje i djetetove potrebe. Naglasak je stavljen na kvalitetno i konstruktivno provođenje vremena u kojem roditelj i dijete zajednički planiraju i kreiraju aktivnosti, pri čemu zadovoljavaju potrebe za zabavom, pripadanjem, slobodom i moći.

·         “Ja mama i tata zadovoljni u obitelji” je radionica kojaukratkom teorijskom uvodu upoznaje roditelje sa važnošću uključivanja djece u donošenje obiteljskih pravila, te načinima kako s djecom dogovoriti posljedice za kršenje istih. U nastavku radionice roditelji i djeca imaju priliku kroz kreativan rad i zajedničke aktivnosti dogovoriti i izraditi vlastita obiteljska pravila

·         “Ja mama i tata učimo razgovarati” Tema ove radionice je uspješna komunikacija roditelja i djece s naglaskom na važnost izražavanja, prihvaćanja i usmjeravanja emocija. Poseban naglasak stavljen je na emocije tuge i ljutnje, te načine njihova kanaliziranja. Roditelji i djeca imaju priliku kroz praktični dio razmijeniti vlastita iskustva vezana za doživljavanje i iskazivanje različitih emocija.

·         “Ja mama i tata vježbamo opuštanje” upoznaje roditelje i djecu s načinima na koje se kroz zajedničke aktivnosti mogu opuštati. Nakon kratkog teorijskog uvoda o utjecaju i simptomima stresa kao i važnosti opuštanja, djeca i roditelji kroz vježbe disanja, vizualizacije, kretanja te glazbu i priče dobivaju uvid u razne načine kako kod kuće mogu na kreativan i zanimljiv način provoditi zajedničko vrijeme u opuštajućim aktivnostima.

·          “Ja mama i tata zajedno u igri” Na radionici se prezentiraju osnovne značajke i demonstrirani načini kvalitetnog provođenja zajedničkog vremena roditelja i djece. Tako provedeno zajedničko vrijeme ispunjava djetetovu potrebu za pažnjom, dovodi do smanjenja neprimjerenih ponašanja te doprinosi osjećaju vlastite vrijednosti kod djece.

Ciklus radionica"Ja, mama i tata - zajedno dva sata" besplatan je i provodi se u Dječjem domu “Tić” Rijeka od 2012. godine, te pored jačanja kapaciteta roditelja predstavlja važan oblik prevencije nasilja nad djecom.

 
«Početak«123456»Kraj»

Stranica 5 od 6
© 2010 TIĆ - zaštita djece od zlostavljanja i zanemarivanja | Izrada web stranice: NEON STUDIO